Visa alla (4)

Efter totalstopp i tågtrafiken – ett spår öppet förbi Kumla

Publicerad

Efter att en kranbil som haft kranen uppfälld rivit ner tågledningar i Kumla rådde under måndagen totalstopp i tågtrafiken förbi stationen. Under sena kvällen meddelade Trafikverket att ett av spåren öppnats.

Det var vid 9:30 på måndagen som kranbilen av okänd anledning körde in i och rev ner kontaktledningar vid en järnvägsövergång i Kumla.

Mats Hallgren, räddningsledare på Nerikes Brandkår, konstaterar att det kommer att ta flera timmar att laga de nedrivna ledningarna.

– Vi vet inte varför han har gjort det, säger räddningsledare Mats Hallgren på Nerikes Brandkår, men chauffören är chockad och omhändertagen. En utredning får visa vad som har hänt.

Tåg passerade efter olyckan

Kranbilen rev både ner inkörningsskydd och kontaktledningar när den körde över spåret.

– Sedan passerade ett tåg som rev med sig flera nedfallna ledningar, förklarar Mats Hallgren. Det gör att det kommer att ta ett antal timmar att laga ledningarna. Under tiden är det totalstopp på stambanan i båda riktningarna.

Inga skadade på tågen

Tillsammans med SJ och andra tågoperatörer arbetar man febrilt med att laga felet. Sedan tidigare råder begränsad framkomlighet efter en brand i Jönköpingstrakten. Ingen lysande dag i tågtrafiken med andra ord.

– Vi har kontakt med de två tåg som passerade precis efter olyckan och inga skadade har rapporterats, säger Mats Hallgren.

Hjälplok på plats

Den preliminära planen att kunna öppna ett spår till klockan 19.00 höll inte, det meddelade Trafikverket vid 19.30 på måndagskvällen.

– Men det är ett hjälplok på plats där nu för att bogsera bort ett tåg som står där. När det är gjort kan vi öppna trafiken på ett spår, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Först framåt elva på kvällen var spåret fritt och ett av spåren är nu öppet för trafik och tågen kommer släppas på växelvis förbi Kumla till dess att problemet är löst. Det finns ingen  prognos för när trafiken kommer gå som vanligt igen.

Stationer som kan påverkas:

Visa

Stockholm, Hallsberg, Alingsås, Aspen, Aspedalen, Falköping, Floby, Floda, Flemingsberg, Flen, Gårdsjö, Gnesta, Herrljunga, Huddinge, Järna, Jonsered, Katrineholm, Lerum, Laxå, Mölnbo, Norsesund, Partille, Skövde, Stenkullen, Stenstorp, Stockholms södra, Södertälje S, Töreboda, Västra Bodarne, Vårgårda, Vingåker, Årstaberg, Älvsjö, Göteborg, Kumla, Örebro, Frövi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer