Foto: Andreas Ericson/SVT

Lastbil välte på E18/E20 – vägen stängdes av

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil välte på E18/E20 i riktning mot Örebro i höjd med Rinkaby på lördagsförmiddagen. Olyckan orsakade totalstopp i södergående riktning, mot Örebro.

Lastbilen var på väg mot Stockholm men ska på något sätt ha kommit över på andra vägbanan.

– Den körde i riktning mot Stockholm men har kommit över på andra sidan, det är vägen mot Örebro som är blockerad. Hur det gått till har jag inte en aning om, säger Bo Johansson, inre befäl vid Nerikes brandkår.

– Sen har trafikanter haft änglavakt, de han mötte på fel sida vägen har lyckts undkomma med några meter, säger han.

Kilometerlånga köer

Enligt ett meddelande från Trafikverket stängdes vägen av från trafikplats Munkatorp till trafikplats Norrplan, strax innan klockan 12 på förmiddagen. Alternativ körväg för södergående trafik är gamla Arbogavägen mellan Glanshammar och Munkartorp.

Vid 15.20 var det fortfarande stopp i södergående riktning. Man ska bärga lastbilen och enligt Trafikverket kommer det vara stopp fram till sen kväll.

Vid 20.30 låg samma prognos kvar, stopp till sen lördagskväll.

– De rensar innehållet i lastbilen nu som har spritts ut över vägen, det är därför det dröjer ut på tiden, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket. 

Efter olyckan bildades långa köer.

– Köerna sträcker sig ungefär 2 kilometer, men fylls på hela tiden, sa Andreas Ericson, SVT:s reporter, som var på plats strax efter olyckan inträffat.

Filippa Wallin, som är på väg från Stockholm till Örebro, var en av dem som satt fast i bilkö.

– Vi kom och såg hur det rykte, så det blev tvärnit här.

Foto: Andreas Ericson/SVT

Läcker diesel

Enligt SVT:s reporter på plats så fördes lastbilschauffören till sjukhus med ambulans. Han ska inte ha skadats allvarligt.

– Vad jag såg var han lindrigt skadad, säger Ola Magnusson, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Strax efter olyckan sa räddningstjänsten att det läckte diesel som de fokuserade på att sanera. Endast liten mängd diesel ska ha läckt ut på asfalten då tanklocket slogs av. I tanken fanns 400 liter diesel kvar.

– Och det pumpade vi över till 200-liters fat, det blev inga utsläpp som orsakat någon miljlöskada, säger Bo Johansson, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.