Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lisa” sa upp sig från Berggården – orkade inte längre Foto: Leonora Toplica/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Lisa” sa upp sig från Berggården – orkade inte längre

Uppdaterad
Publicerad

”Lisa” sa för ett par år sedan upp sig från det nu kritiserade boendet Berggården i Örebro. Hon har följt rapporteringen kring boendet och säger att problemen redan fanns på hennes tid.

– Allt stämmer. Jag tycker det är bra att det uppmärksammas hur det är och hur det var, men det är så klart fruktansvärt att det har hänt.

När ”Lisa” anställdes gjorde hon det som outbildad undersköterska. Hon säger att hon nästintill inte fick någon utbildning i hur saker skulle skötas eller hur systemen på boendet fungerade.

– Mina kollegor fick heller ingen hjälp, så vi var många som inte kunde systemen.

Många problem

Hon säger att bristen på utbildning var ett av många problem på boendet. För lite mat till de boende, dålig hygienskötsel, stressig arbetsmiljö och för lite personal för det jobb som skulle utföras är också brister hon upplevde.

– Jag mådde inte bra av att jobba där.

Jobbar vidare i vården

Efter en period på Berggården slutade ”Lisa”, men spåren från tiden på boendet finns kvar på olika sätt. Hon jobbar fortfarande kvar inom vården. 

”Vår personal är utbildad”

Torbjörn Carlbom, kommunikationschef på Norlandia, känner inte igen beskrivningen av att utbildning och kompetens saknas på Berggården.

– Vår personal är utbildad. 29 av 31 har en undersköterskeutbildning, säger han.

I klippet berättar ”Lisa” om sina upplevelser på Berggården och varför hon slutade där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Berggården i Örebro

Mer i ämnet