Livsstilsförändring nödvändig för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Du vet det säkert redan. Och jag vet. Vi har förstått att vår livsstil påverkar klimatet negativt. Ändå fortsätter vi på samma vis. Och det finns förklaringar.

– Vi är impregnerade av det här konsumtionssamhället. Vi har lärt oss att konsumera mycket från att vi är små och vi kan nog inte ens se hur påverkade vi är, säger Magnus Boström, professor i sociologi vid Örebro universitet.

Bråttom att få ner utsläppen

Vi svenskar konsumerar som om vi hade fyra jordklot. Men det finns inga extra jordklot och med den senaste klimatrapporten från FN är det tydligt att det är bråttom att få ner utsläppen så att jordens medeltemperatur inte stiger över 1,5 grader. Magnus Boström har länge forskat om hållbarhet, politik och konsumtion.

Klimat och miljö – SVT Örebro

– På något plan tar man till sig. ”Oj, det är på riktigt, det måste ske samhällsförändringar.” På ett annat plan så ser vi inga förändringar. Det glappet tycker jag är skrämmande.

Tanke och handling går isär 

Glappet kallas inom sociologin för värde-handlingsgapet. Alltså att man värderar ett hållbart klimat högt, men väljer trots det något som är dåligt för klimatet som att flyga, äta kött och överkonsumera. Boström menar att det alltid funnits förhoppningar om att peka på alternativ, men att vi sällan pratar om det grundläggande problemet med vår livsstil.

– Det viktigaste är att få ner konsumtionen, det går inte bara att ersätta med alternativ utan det handlar om mängden resor, mat och prylar.

”Mormors tid”

Och det finns människor som redan börjat ställa om. Vilka hinder och möjligheter några av dem möter ska Boström nu forska på.

Och för den som har svårt att tänka sig ett annat samhälle så finns det bilder att ”plocka fram”.

– Vi kan ju kika tillbaks på historien, på vad våra far- och morföräldrar gjorde. Det var en annan konsumtionsnivå då, så det går ju att föreställa sig någonting annat.

Varför hänger tanke och handling inte ihop?

Det finns flera förklaringar, här är några:

*Struktur. Kan du ta tåget eller cykeln till jobbet? Finns det en marknad för att laga eller byta varor istället för att köpa nytt?

*Sociala relationer. Konsumtion förknippas med sociala ”ritualer” som skapar sammanhållning, som semesterresor och presenter.

*Brist på kollektivt ansvar. Den enskilde har ett visst ansvar men det är nödvändigt med kollektiva rörelser och att politiker och stora företag skapar lösningar.

Källa: Artikel av Magnus Boström publicerad på Örebro universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet