Björn Fransson, chef för destinationsutveckling på Örebrokompaniet. Foto: Louise Gustavsson

Ljusning för hotellen i Örebro – men läget fortsatt svårt

Uppdaterad
Publicerad

Våren beskrivs av Örebrokompaniet som den hårdaste tiden någonsin för besöksnäringen. Under april månad var beläggningen så låg som runt 15 procent, jämfört med normala 65 vid samma tid. De senaste veckorna har dock situationen lättat något.

Coronapandemin slog snabbt och hårt till mot besöksnäringen. Till en början drabbades Örebro hårt när kinesiska turister fick utreseförbud, därefter stängde allt fler länder sina gränser och slutligen begränsades svenskar att resa längre än två timmar från hemorten.

Konferenser flyttades till digitala mötesplatser och alla event och evenemang som innebar att fler än 50 personer samlades, förbjöds. Den 13 juni började dock vändningen och personer utan symptom tilläts resa fritt inom Sverige. En vändning som spelat stor roll för besöksnäringen.

– Det var avgörande för turismen överhuvudtaget. Jag tror att det för många besöksnäringsföretag, både för hotell men också andra verksamheter, var en fråga om överlevnad, säger Björn Fransson, chef för destinationsutveckling på Örebrokompaniet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet