Jennifer Jallouf som går i årskurs sex på Hannaskolan visar upp årets Majblomma som hon och klassen ska sälja via sina digitala blombutiker Foto: Johannes Weckström /SVT

Pausad majblommeförsäljning återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Normalt är det ett säkert vårtecken – skolbarn med väskor på magen som säljer Majblommor runt om i landet. Så blev det inte 2020. Efter fjolårets inställda försäljning tar organisationen till nya grepp för att hjälpa ekonomiskt utsatta barn.

Förra året kunde ekonomiskt utsatta barn få hjälp tack vare sponsorpengar och den riksfond som finns skapad i Beda Hallbergs namn.

– Det var ju hon som startade det hela 1907. Från den fick vi lite pengar och i kunde dela ut dem till behövande i Örebro, säger Marita Tydén, ansvarig för den lokala insamlingen.

Färre skolor intresserade

För två år sedan sålde barn i Örebro majblommor för drygt 320 000 kr, vilket blev bidrag till cyklar, kläder, sommarlovskul och annat. I år har man redan fått in fler ansökningar om bidrag än man kan bevilja. Samtidigt är det färre skolor som engagerar sig.

– Det är mycket för lärarna nu, så vi har inte så många skolor i år, men jag tror att de skolor som har satsat kommer att sälja bra och jag tror det kommer spridas som ringar på vattnet, säger Marita Tydén.

Marita Tydén, ansvarig för majblommeförsäljningen i Örebro. Foto: Johannes Weckström/SVT

Digitala blombutiker

En av skolorna som engagerat sig är Hannaskolan i Örebro, där sexorna kommer att ha egna digitala blombutiker. En som ser fram emot att kunna bidra med sitt engagemang är Jennifer Jallouf.

– Jag gör det för att ha något kul att göra under corona och för att hjälpa andra barn som behöver hjälp. säger hon.

Hör barnen berätta om uppdraget i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.