Foto: SVT

Mc-polisen: ”Är strålningen hög måste arbetsgivaren göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Motorcykelpoliser kan utsättas för strålnivåer fyra gånger över tillåtna gränsvärden. Det visar mätningar som Polisförbundet och KTH har gjort. Samtidigt är det få poliser som själva känner till problemet.

Polisens motorcyklar är utrustade med den kommunikationsutrustning som är standard för samhällsviktiga funktioner i Sverige. Det är en större Rakelenhet med en antenn som är placerad mindre än en halvmeter ifrån förarens rygg.

När polisförbundet genomförde mätningar av elektromagnetisk strålning uppmättes nivåer som var fyra gånger högre än tillåtna gränsvärden.

– Strålningen är inget man känner av, men det är viktigt att veta vad som händer i framtiden, säger mc-polisen Lennart Olsson.

Flera timmar varje dag

Tillsammans med sin kollega tillbringar han flera timmar varje dag på motorcykeln. De har arbetat i flera år utan att tänka på strålningen.

– Jag har inte tänkt tanken tidigare att radion skulle vara ett problem, säger Lucas Lundkvist.

– Jag har tyckt att vi är lyckligt lottade som har en radio som fungerar. Men är det hög strålning så måste arbetsgivaren göra något åt det.

En stor del av jobbet för mc-poliser handlar om att övervaka trafiken. Foto: SVT

Upplever problem

Flera poliser har rapporterat in symptom i form av huvudvärk, illamående och sömnlöshet där de själva tror att Rakel kan ha påverkat.

– Man hör att kollegor pratar om det ibland men det är inget jag tänker på, säger Lennart Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.