Flera ur personalen på akut-, geriatrik och medicinavdelningen på Lindesbergs lasarett har konstaterats ha covid -19. Foto: Pelle Råssjö /SVT

MP och L vänder om akutmottagningen i Lindesberg

Publicerad

Miljöpartiet och Liberalerna har ändrat ståndpunkt när det gäller förändringen vid akutmottagningen på lasarettet i Lindesberg. Båda partierna menar att förtroendet hos medborgarna riskerar att skadas om det pågående försöket med minskad jourverksamhet på akuten permanentas.

Hösten 2020 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län att dra ned på den så kallade jourlinjen inom ortopedi och kirurgi vid akutmottagningen på Lindesbergs lasarett.

Har ändrat sig

Samtliga partier stod bakom förslaget som underbyggdes av behovet att spara pengar och bättre prioritera dagliga verksamheter. Tidigare i veckan meddelade dock Liberalerna att de ändrat sig, bland annat utifrån alla protester som varit.

Turerna kring Lindesberg lasarett

– Det är uppenbart att det finns ett stort missnöje med den här förändringen och jag ser det som en självklarhet att lyssna till vad invånarna säger. Man kan inte som politiker sitta och ta beslut över folks huvuden och tro de ska rätta sig in i leden. Vi lever i en demokrati och då är det alltid folket som har sista ordet, säger Willhelm Sundman (L) i ett pressmeddelande på tisdagen.

Och på fredagen meddelade också Miljöpartiet i regionen att de ändrat ståndpunkt i frågan.

– Majoriteten måste nu göra halt, säger regionråd Mats Gunnarsson. Att helt tondövt göra den ena neddragningen efter den andra i olika delar av länet utan att ha någon som helst folklig förankring är förtroendeskadligt för det politiska systemet, säger regionrådet Mats Gunnarsson (MP) i ett pressmeddelande.

Folklig opinion

Partiet pekar på den folkliga opinionen som bildats efter beslut och genomförande som den främsta bidragande faktorn till att de nu ändrat sig.

– Det är ingen tvekan om att sjukvården står inför stora ekonomiska utmaningar och måste se över sin verksamhet. Men vad vi ser nu är medborgare som känner oro, vanmakt och otrygghet inför lasarettets framtid. Det är ett stort misslyckande från majoritetens sida och vi har omvärderat vår hållning, säger Monika Aune (MP), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden i pressmeddelandet.

I höstas protesterade många mot förändringar av nattakuten i Lindesberg. Här kan du se det klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Lindesberg lasarett

Mer i ämnet