Örebro tingsrätt. Foto: Johan Pisoni / SVT

Misstänkt våldtäktsförsök mot flicka – åtalade mannen frias

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot den 28-årige man som stått åtalad för försök till grov våldtäkt mot barn. Tingsrätten meddelar att åtalet ogillas.

Rättegången mot mannen drog igång den 19 mars och han har hela tiden nekat till anklagelserna. 28-åringen har stått åtalad, misstänkt för att ha attackerat och försökt våldta en flicka i 9-årsåldern på Oskarstorget i Örebro i somras. På fredagen meddelade tingsrätten att åtalet ogillas och att mannen frias från misstankarna.

– Min klient är jättelättad, säger mannens advokat Anders Ylönen.

Det var i januari som åklagare väckte åtal mot mannen för försök till grov våldtäkt. Tingsrätten meddelar att de i sin prövning kommit fram till att åklagaren bevisat att flickans utsatts för brottet. Men de anser att det inte blivit ställt bortom rimlig tvivel att mannen gjort sig skyldig till det aktuella brottet. Därför ogillas åtalet.

Utpekanden lågt bevisvärde

Tingsrätten har tagit ställning till åklagarens bevisning som beskrivs som relativt omfattande. En del har bestått av utpekanden som flickan och några vittnen gjort. Dessa bedömer tingsrätten har synnerligen lågt om ens något bevisvärde.

En annan del av bevisningen som tingsrätten haft att bedöma är textila fibrer som anträffats på flickans tröja och mannens jacka. Där anser tingsrätten att det inte kan uteslutas att fibrer som påträffats på flickans tröja haft annat ursprung än från mannens jacka.

Vad tror du gör att tingsrätten går på er linje?

– Helt enkelt att åklagarens bevisning inte håller, säger Anders Ylönen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldtäktsförsök på nioåring

Mer i ämnet