Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Johansson spelar fiol, Klaes Friman gitarr och Camilla Malén Friman spelar på en specialutformad cello med fem strängar. De har spelat tillsammans i runt 20 år. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Musikföreställning med noter från sekelskiftet i Frövifors

Uppdaterad
Publicerad

En musikföreställning med gamla originalnoter från sekelskiftet. Det blev verklighet efter ett fynd av Lindesbergs kommuns kultursekreterare Sara Sporre.

Man tror att de gamla handskrivna notböckerna kommer från Hinsebergs herrgård. De hittades i Lindesbergs kulturhistoriska arkiv av Sara Sporre.

Sara hade tidigare hört en föreställning i Jämtland med gamla skillingtryck, och fick en idé om att göra något liknande.

Vissa ändringar i arrangemanget

Föreställningen, som heter ”Ett år på Hinsan”, sätts nu upp i maskinhallen på Frövifors pappersbruksmuseum. Men musikerna har gjort vissa ändringar i arrangemanget, så det går inte att säga att det låter exakt som orginalnoterna.

– Vi fastnade för den här notboken. Det är ganska mycket salongsmusik, för fiol och piano. Men det är väldigt blandat, säger Anna Johansson, en av musikerna i Kapell Malén som fått i uppdrag att framföra låtarna.

Musik och berättelser

Föreställningen är fiktiv och handlar om vad som kan ha hänt under år 1909 på Hinsebergs herrgård. Musiken blandas med berättelser från förr om hur livet på herrgården och i Bergslagen såg ut på den tiden.

I klippet: Häng med på repetitionen och få ett smakprov ur föreställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.