Hör tf anstaltschef berätta om den förändrade semestern för de anställda på Kumla. Foto: Malin Gotlin / SVT

Nästintill fullbelagt på anstalten Kumla

Uppdaterad
Publicerad

I veckan meddelade Kriminalvården att de gått upp i stabsläge med anledning av högt tryck på landets anstalter och häkten. På anstalten Kumla råder inget undantag.

– Platsbristen påverkar givetvis även Kumla som är landets största anstalt. Så ja, vi har högt tryck även på Kumla, säger anstaltschefen Jacques Mwepu.

För närvarande har anstalten plats för 505 intagna och beläggningen är uppe i 502 personer.

– På kort tid löser vi frågan genom dubbelbeläggning. Vi har kunnat skaffa 100-tals platser på detta sätt. På lång sikt jobbar vi med byggnation som ska generera drygt 60 platser, säger Jacques Mwepu.

Inom kort skall tolv nya platser öppnas och ett pågående byggnadsprojekt skall resultera i att kapaciteten ökas med ytterligare tio.

Många på begränsad yta

Det höga trycket i kombination med en pågående coronapandemi har inneburit utmaningar, men anstalten har hittills klarat sig utan ett enda covidfall.

– Att ha 500 intagna och nästan lika många personal som vistas på en begränsad yta innebär alltid en viss risk för smittan. Men vi har vidtagit preventiva åtgärder som följs mer stringent än vad jag ser i samhället i stort.

Har ni haft några covidfall?

– Vi har hitintills inte registrerat ett enda fall tack vare vår ansvarfulla personal arbetar konsekvent med efterlevnad av de regler och rutiner som myndigheten har beslutat i kampen mot pandemin. Att vi har lyckats hålla smittan borta från anstalten kan helt tillskrivas våra medarbetare som gör ett utomordentligt arbete i dessa dagar, när vi även brottas annan problematik med koppling till överbeläggning, säger anstaltschefen Jaqcues Mwepu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer