Nationellt forensiskt centrum Foto: Polisen

DNA, fingeravtryck och vapenundersökningar – NFC i Örebro växer

Publicerad

Från första februari i år finns polisens Nationella forensiska centrum NFC på 12 platser i landet. Verksamheten i Örebro utökas nu med fler medarbetare – och arbetsuppgifter.

– Vi ser det här som en nationell resurs som ska tjäna hela riket, säger enhetschefen Sven Kihlgren.

Sven Khilgren enhetschef regionala laboratorieenheten NFC Foto: Anders Nord / SVT

– De långa svarstiderna vi har vad gäller vissa av våra undersökningar kommer minska radikalt mot slutet av året, säger Sven Kihlgren, enhetschef på NFC:s regionala laboratorieenhet.

Utökad verksamhet

Idag utför NFC i Örebro fingeravtrycksframkallning och DNA-spårning och kommer utöka sin verksamhet succesivt med bland annat vapenundersökningar. Man tar också över fingeravtrycksanalys från Falun och Karlstad.

Spår från brottsplatser

Polisens nationella forensiska centrum, NFC, finns på 12 platser i landet. De utför kriminaltekniska undersökningar av spår som samlats in från brottsplatser. Det kan handla om allt från fingeravtryck till provskjutningar av vapen.

– Vi ser det här som en nationell resurs som ska tjäna hela riket, säger Sven Kihlgren.

Polisregion Bergslagen har mellan 1 000 och 1 500 ärenden per år som nu kommer att hamna hos NFC i Örebro. Meningen är att Falun och Karlstad gör en första sållning av material innan det skickas till Örebro. Det kommer att snabba på svaren från NFC, tror Sven Kihlgren.

NFC som är en avdelning av Polismyndigheten finns på 12 ställen i landet och har 500 anställda. Laboratoriet i Linköping är störst.  Övriga platser är Borås, Göteborg, Halmstad, Kristianstad, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Växjö, Uppsala och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.