Nu öppnar kommunen nytt nattis

Publicerad

Första oktober försvann möjligheten för föräldrar att få barnpassning i hemmet på obekväm arbetstid. För att möta det nya behovet öppnar Örebro kommun nu ett nytt nattis.

– Vi startar verksamheten i dag, men med ett fåtal antal barn. Sen kommer vi bygga på successivt vartefter när vi får bättre koll på hur behovet ser ut, säger Margareta Borg, skolchef på Örebro kommun.

I våras fattade Programnämnden barn och utbildningen beslut om att ändra reglerna för barnpassning på obekväm arbetstid. I förslaget halverades ersättningen för nivåer som gäller omsorg på kvällar och helger. Syftet med ändringen är att göra systemet mer rättvist, påpekade kommunalrådet Kenneth Nilson (S) tidigare i en intervju.

De nya reglerna innebar att de föräldrar som använt sig av företaget Nanny belles tjänster för barnpassning sena kvällar och helger i hemmet inte längre hade rätt till det, vilket senare fick företaget att avveckla sin verksamhet i länet. Det beskedet kom i slutet av september och började gälla första oktober.

För att möta det behov som föräldrar som jobbar obekväma arbetstider beslutade kommunen att öppna ytterligare ett nattis – Nattugglan – som kommer att ligga i förskolan Kattungens gamla lokaler.

– Det gick ganska snabbt när beskedet att de skulle lägga ner kom. Och de barn som stod i kö har vi placerat på våra befintliga nattis, men det kom fler och fler barn och därför fick det gå lite snabbt att starta upp det nya nu, berättar Margareta Borg.

Fem barn under premiärnatten

Det blir fem barn som ingår i den första kullen på premiärnatten, men Margareta Borg berättar att av de 126 barn som tidigare fick barnpassning i hemmet på obekväm arbetstid har ett drygt trettiotal familjer sagts sig ha ett fortsatt behov efter regeländringarna.

– Inledande gick vi ut till alla familjer och bad dem komma in med en anmälan om de hade behov och det är dessa familjer vi planerar för nu. Men vi har inte riktigt fångat in alla än, så det kan ju bli vartefter förstås.

Nattugglan kommer inte enbart vara nattis utan ska även ha öppet sena kvällar och helger för de barn vars föräldrar kan hämta dem och låta dem sova hemma. Men till skillnad från de befintliga fritidshemmen som har en skyldighet att ha öppet till 20 och befintliga nattis som har en senaste hämtningstiden klockan  21, kan det bli så att Nattugglan har öppet ännu längre.

– Jag tror att den senaste hämtningstiden är 22, men där går också gränsen. Hämtar man senare stör man barnens sömn, förklarar Margareta Borg.

Oroliga föräldrar

När beskedet om ändringen kom uttryckte många föräldrar en oro för vad som skulle hända och hur det skulle gå att lösa behovet på så kort varsel. Men så här inför öppningshelgen tycker Margareta Borg att man lyckats hitta en bra lösning.

– Några familjer uttrycker att de har behovet som Nanny belle kunde erbjuda, men som de tär nu ingår det inte i vårt uppdrag. Vi tycker däremot att vi öppnat upp väldigt snabbt för att kunna tillgodose de behoven. Jag tror att man är orolig om man inte är van vid nattis. Vi har ju 30-årig erfarenhet av nattisverksamhet och våra befintliga har en väldigt bra verksamhet. Varje barn tas om hand på ett bra sätt. men jag kan förstå om man är orolig, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.