Ny bok av succéförfattaren Markus Lutteman

Uppdaterad
Publicerad

Med en miljon sålda böcker bakom sig ger Markus Lutteman nu ut spänningsromanen Floden, som handlar om Jonathan som möter prövningar han inte visste existerade, och slåss mot demoner från det förflutna. Ska han någonsin lyckas ta sig hem till sin familj?

Vi träffar honom i en hotellobby som är ett av hans favoritställen att sitta och skriva på.

– Jag tycker om att ha lite liv och rörelse runt mig. Jag har lite svårt när det är för tyst och stillsamt, säger Markus Lutteman. Jag är lite färgad av att under mina år som journalist har suttit i öppna kontorslandskap.

Succéförfattare

Lutteman har bland annat skrivit Patrik Sjöbergs uppmärksammade memoarer och den bok som är mest utlånad på landets fängelser: El Choco om en svensk knarkkurir i Bolivia som hamnade i landets ökända fängelse.

Ny roman

I den nya romanen Floden har Markus istället för att leta efter ämnen i sin omgivning blickat inåt istället.

– Den här boken föddes i en scen som jag råkade få i mitt huvud som jag utgick ifrån och fortsatte, säger Markus. Det fanns perioder i den här boken när jag visste lika lite som mina karaktärer vad som skulle hända i nästa kapitel.

Okänt landskap

Floden handlar om fyra personer som inte känner varandra och som befinner sig på en flotte som driver långsamt längs med en mörk flod in i ett landskap som är okänt för alla. 

–Alla personerna är där av skäl som är dolda för de andra och ju längre in i historien man kommer så kommer historierna upp till ytan, säger Markus.

Intresserad av klimatet

Han är också intresserad av klimatet och det smyger sig in i boken. Han leker med tanken att det vi ställer till med klimatet här och nu påverkar kanske inte bara de levandes värld utan också världen för de som inte längre finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.