Karlsängskolan Nora Foto: Anders Nord / SVT

Ny skola i Nora kan dröja

Publicerad

Nu stannar bygget av den nya Karlsängskolan upp. Det är tre överklaganden som har kommit in till Förvaltningsrätten i Karlstad över upphandlingen men kommunstyrelsens ordförande är inte orolig.

– Det blir en liten fördröjning av hela processen men vi har lite marginaler, säger Tom Rymoen (M). Man räknar nästan med att sådant här ska kunna hända. Det är inte alls ovanligt på något sätt att de som inte får uppdraget lämnar in en överklagan.

Bantats med 50miljoner

Från början skulle den nya skolan få kosta 360 miljoner kronor men eftersom Nora avloppsreningsverk behöver renoveras för 150 miljoner minskades budgeten för skolbygget till 310 miljoner.

Arkitektbygge eller konceptskola

Vad det innebär för det nya skolbygget kan inte Tom Rymoen svara på eftersom man börjar med ett vitt ark där den totala summan inte får överstiga budgeten. Beställaren och byggaren kommer gemensamt arbeta fram vad man kan få in inom ramen för 310 miljoner.

– Man kan se det här som ytterligheter. Antingen väljer man en konceptskola, en skola som är byggd tidigare för då slipper man hela projekteringskostnaden. Eller så gör man ett arkitektbygge med alla önskemål tillgodosedda, säger han.

Renovering är inte aktuellt

Att renovera den gamla skolan är inte aktuellt eftersom lokalerna inte är ändamålsenliga utifrån modern pedagogik. Dessutom har det varit problem med läckage ända sedan skolan byggdes.

– Målbilden är att få klart skolan senast 2023. Fram till dess måste vi ha fått upp en ny skola. Annars riskerar vi att råka på onödigt höga kostnader i renovering och underhåll, säger Tom Rymoen.

Kan det bli så?

I och med att det blir sådana här överklagandeprocesser som vi måste gå igenom och hur långt de går. Det avgör om det står en ny skola här hösten 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.