Många teknikskeptiska äldre ändrar ofta åsikt efter att de fått testa hjälpmedlen, det visar en ny studie från Örebro universitet. Foto: Anders Wiklund/TT

Ny studie visar: Äldre vill ha enkel och driftsäker teknik

Uppdaterad
Publicerad

Fallsensorer, elektroniska kalendrar och GPS-larm är några av de tekniska hjälpmedel som kan göra att äldre kan bo kvar hemma längre. Men för att känna sig trygg med tekniken krävs att den är lätt att använda och inte inverkar på den personliga integriteten. Det visar en ny studie från Örebro universitet.

Studien, som genomförts av forskaren Antonios Tsertsidis, visar också att de som var skeptiska ofta ändrade åsikt när de fått pröva på hjälpmedlen.

Antonios Tsertsidis, forskare vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet

– De äldre inser att de tekniska lösningarna har många fördelar och kan påverkar deras liv på ett positivt sätt, säger han i ett pressmeddelande från Örebro universitet.

Teknik och demens

I ett nästa steg vill Antonios Tsertsidis undersöka hur resultatet från studien stämmer överens bland äldre med demens.

– Jag vill bidra med kunskap om hur ny teknik kan anpassas bättre till äldres behov, säger han i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.