Foto: Peter Comstedt /SVT

Kävestaelever ställer ut i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det vernissage på Kumla bibliotek. Det var konst- och formgivningslinjens elever vid Kävesta folkhögskola som visade upp verk som de jobbat med under höstterminen. Besökarna kunde bland annat se vad som döljer sig bakom ett åldrat ansikte.

– Vad finns bakom masken när man har levt så länge?, säger Elin Hedelind

Utställningens namn ”Sluta deppa” kommer av en gammal affisch för folkhögskolan i Kävesta som uppmuntrade till vuxenstudier. I år firar folkhögskolan som utbildningsinstitution 150 år.

En av utställarna, som utgått från tid som förflyter och just åldrandets mysterium, är Elin som utforskat sin kreativitet i keramik.

– Det började med att jag ville göra en gammal människa. Jag dras till det gamla i ansiktet. Som man kan se det rynkas i. Vad finns bakom masken när man har levt så länge?, säger förstaårseleven Elin Hedelind.

Elin Hedelind, förtaårselev. Foto: Peter Comstedt /SVT

Alla åldrar kvar

I verket har hon lyft bort det yttre av just ett åldrat ansikte och där hittat barnet – fjättrat i kedjor.

– Man har väl alla sina åldrar kvar på något sätt, som man har kedjats fast i. Det är därifrån kedjorna och det inre barnet kommer, berättar hon.

Elin Hedelind har gått bakom masken på en äldre människa. Foto: Peter Comstedt /SVT

Många konst- och kaffesugna besökare

Elever från både grund- och fördjupningsår ställer ut och det var många som passade på att besöka utställningen på lördagen.

– Jag har aldrig kokat så mycket kaffe säger Ago Olsson, äldsta eleven på konst- och formgivningslinjen som bland annat ställer ut en tavla i blandteknik.

Ago Olsson ställde bland annat ut sin tavla i blandteknik – och kokade massor med kaffe. Foto: Peter Comstedt /SVT

”Nervöst”

Grundårets elever visar i utställningen upp olika konstnärliga uttryck i de ämnen de studerat  som keramik, tryck, måleri och silversmide.

– Det är första gången jag ställer ut. Det är nervöst. Jag har haft föreställningar och spelat teater förut, men det här är en helt annan grej, säger förstaårseleven Will Rosander som ställer ut sin ”Larven”.

Will Rosander, som själv varit drabbad av skolios var nervös inför uppvisningandet av sitt verk ”Larven” Foto: Peter Comstedt /SVT

– Det hela började med att jag ville göra en ryggrad för jag har haft skolios. Jag ville göra något som betydde något för mig, berättar Will.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.