Larz Eidvall är insatsledare på Bergslagens Räddningstjänst. Foto: SVT

Nyfikna som filmar och står i vägen ett ”eskalerande” problem för räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

”Osmakligt”. Det är ett ord som Larz Eidwall på Bergslagens Räddningstjänst återkommer till när han berättar om helgens insats då en 17-årig pojke drunknade vid Degernäs camping och flera personer försökte att filma återupplivningsförsöken.

När larmet om drunkningen kom på lördagseftermiddagen åkte både Karlskogas och Degerfors räddningstjänst ut. Larz Eidwall som var insatsledare berättar att han kom till en badplats där flera människor redan sökte efter den försvunne pojken.

– Det var båtar ute och folk som dök för att försöka hitta honom, berättar han. Jag vill börja med att ge en eloge till de som verkligen engagerade sig och deltog.

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

Flera tog upp mobiler

Efter 10-15 minuter hittades pojken liggande på botten. Försöken att återuppliva pojken startade redan ute i vattnet och det var då som reaktionerna från besökare på badplatsen ledde till problem.

– Det var personer i vägen, men det kan å andra sidan ha varit personer som velat hjälpa till. Så blir det ibland. Däremot var det flera som plockade upp sina mobiler och började filma och försökte komma nära.

Lyfte upp barn för att se bättre

Några hade inte koll på sina barn som befann sig nära den förolyckade pojken.

– Och någon till och med lyfte upp sitt barn för att det skulle kunna se bättre, säger Larz Eidwall. Det är verkligen osmakligt. Man vet inte alls hur ett barn förhåller sig till en sådan händelse.

Kan leda till fördröjd insats

Bilar med nyfikna människor som korkar igen smala vägar vid skogsbränder och människor som helt sonika ställer sig i vägen är problem som just nu eskalerar. I värsta fall leder det till att en insats blir fördröjd konstaterar Larz Eidwall.

– Jag har varit med och varit tvungen att välta ner bilar i diket för att vi ska komma förbi. Sånt tar tid.

Men det är filmandet som gör honom illa till mods.

– Var ska de här filmerna visas? Vem är de till för och var delas de? Och hur ska en anhörig reagera som plötsligt får se närgångna bilder på någon som kanske har dött?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

Mer i ämnet