Valresultatet Laxå 2014. Foto: SVT

Nytt styre väntas i Laxå

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett maktskifte i Laxå kommun efter årets val. Den avgörande frågan har handlat om skolan i Finneröjda och Hasselfors. Valets stora vinnare är Kristdemokraterna.

Enligt den preliminära rösträkningen så kommer vi se ett nytt styre i Laxå bestående av alliansen ”Ett bättre Laxå” som består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet.  Tillsammans får de 16 mandat i kommunfullmäktige medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får 13.

KD starkt framåt

Val 2014 – Tvärsnytt

Kristdemokraterna är valets stora vinnare, partiet har ökat med 6,8 procentenheter från förra valet och därmed är partiet näst störst i kommunen.

– Härligt och skrämmande och helt fantastiskt. Att ha ett sådant val med en sådan framgång som vi Kristdemokrater här i Laxå gjort är ju exceptionellt, säger Bo Rudolfsson (KD).

Skolfrågan avgjorde

Kristdemokraterna lovade innan valet att eleverna i årskurs 4-6 i Finnerödja skola, som flyttades in till Centralskolan i Laxå, skulle få flytta tillbaka om KD vann valet. Nu ser partiet ut att kunna bilda i majoritet.

– Vi kommer inte att tvinga någon att flytta tillbaka men vårt löfte kommer att bestå, säger Bo Rudolfsson (KD).

(S)tort tapp

Socialdemokraterna, som varit det största partiet i Laxå under lång tid, gjorde i år ett dåligt val och backade 12,7 procentenheter. Partiet är fortfarande störst men ser alltså ut att hamna i opposition.

– Det är lite deppigt. Men det är ju skolfrågan vi har fallit på. Vi har missbedömt styrkan i frågan, säger Tommy Holmqvist (S).

Det är drygt 100 röster kvar att räkna innan man vet det slutgiltiga resultatet men som det ser ut nu så blir det fem partier att utgöra styret i Laxå kommun. Något som Bo Rudolfsson (KD) tror kommer att fungera bra.

Tomma stolar

Sverigedemokraterna gick fram 3 procentenheter och får därmed två mandat i kommunfullmäktige. Men partiet har inga namn aktuella så det kan blir så att det står tomma stolar. Men både SD och MP ligger på gränsen till att tappa mandat medan C och V kan vinna mandat. På onsdag står det alltså helt klart hur mandaten fördelas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet