Foto: SVT

Oljebolag vill bryta uran i Kumla

Publicerad

Svenska skifferoljeaktiebolaget vill provborra i Kvarntorpshögen utanför Kumla för att ta reda på vilka mineraler som finns i högen.

I en skrivelse till Kumla kommun skriver företaget att det kan tänka sig att utvinna uranet tillsammans med kommunen för att undvika en miljökatastrof och för att kunna dela på kostnaderna.

– Vi ska givetvis svara på det brev vi har fått på ett mycket bra sätt, men vi kommer att fortsätta att vidhålla vårt motstånd mot provborrningar och eventuell brytning längre fram, säger Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla.

Kumla kommun har tidigare sagt nej till provborrningar och även om företaget ändrat tonläge och nu vill ha en dialog med kommunen så är beskedet detsamma.

Varför?

– Nummer ett är att de säger att de vill komma i kontakt med mineraler men läser man på deras hemsida så är det uranet de vill komma åt. Vi är emot uranbrytning och vi är emot kärnkraften också, säger Katarina Hansson.

Förutom att företaget vill att kommunen och staten ska vara med och betala kalaset så kommer de allmänna ytorna som exempelvis konst på hög att behöva flytta på sig vid en eventuell brytning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvarntorpshögen

Mer i ämnet