Villabranden skedde precis vid länsgränsen nära Läppe. Först kallades polis och räddningstjänst från Södermanland till platsen innan det stod klart att branden inträffat i Örebro län. Foto: SVT

Omfattande villabrand – huset gick inte att rädda

Uppdaterad
Publicerad

Vid kvart i elvatiden på tisdagen larmades räddningstjänsten om en brand vid Läppe. Förbipasserande hade sett lågor slå ut genom ett fönster på en villa som senare visade sig helt övertänd.

Larmet om en villabrand strax väster om Läppe kom klockan 10.46 på tisdagsförmiddagen. Väl framme konstaterade räddningstjänsten att det rörde sig om en fullt utvecklad brand.

– Det var en förbipasserande som larmade om att det slog ut lågor från ett fönster på övervåningen. Även andra förbipasserande såg senare att det brann i nedre delen av huset. Det är ett tvåplanshus med källare och när räddningstjänsten kom fram konstaterade de att det brann så pass mycket att det inte går att rökdyka, säger Nina Begallo vid SOS-Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

Gick inte att rädda

Vid 11.40-tiden fanns en ambulans på plats, samt fem enheter från räddningstjänsten i Vingåker, Katrineholm och Odensbacken. Även polisen befinner sig vid huset, som inte går att rädda.

– Räddningstjänsten inriktar sig på att begränsa spridningsrisk och skydda omgivande byggnader, säger Begallo.

Klockan 12.35 uppger polisen på sin hemsida att de varit i kontakt med husägaren som skall vara på väg till platsen.

Vid 13.13-tiden fanns endast räddningsstyrkan från Odensbacken kvar och beräknades så vara några timmar för att se till att elden inte skulle sprida sig.

Det finns ännu inga uppgifter om eventuella personskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.