Foto: Leonora Toplica/SVT

Personal kallades till möte: ”De vill att vi pratar positivt om Berggården”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt flera anställda vid Berggården kallade ledningen personalen under onsdagseftermiddagen till ett möte på boendet.

– De sade att vi skulle säga till anhöriga och Ivo att allt är positivt och bra här, säger en av de anställda till SVT Örebro.

Efter att flera tidigare och nuvarande anställda har vittnat om missförhållanden på vård- och omsorgsboendet Berggården i Örebro, har flera oroliga anhöriga hört av sig, enligt de anställda SVT Örebro pratat med.

– Vi har tagit emot flera samtal där anhöriga frågar vad som sker på boendet, och en i ledningen sa åt mig hur jag skulle svara när de anhöriga ringer.

Berggården i Örebro

Instruerade i att svara

Under torsdagen var Ivos inspektörer på besök på Berggården. Inför det besöket hävdar flera i personalen att de ska ha blivit tillsagda av ledningen hur de ska svara anhöriga och Ivo när de besöker dem.

– De sa åt oss att säga att inga av uppgifterna i media stämmer, säger en av de anställda som var närvarande på mötet.

”Låter fullständigt osannolikt”

Norlandia vill inte kommentera vad som sades under mötet.

– Jag kan inte kommentera för jag var inte på mötet, men det låter fullständigt osannolikt, säger Torbjörn Carlbom, kommunikationschef på Norlandia.

Kan jag i så fall få prata med någon i ledningen som var på mötet?

– Nej, det är ett internt arbetsmöte och det är inget vi pratar externt om, säger han.

”Gå till botten med”

Kommunalrådet John Johansson tycker att det vore allvarligt om anställda uppmanats att uttrycka sig positivt om boendet, om de inte delar den uppfattningen.

– Skulle det vara så, då är det också en allvarlig brist som vi kommer behöva gå till botten med. Man har rätt som anställd att vara öppen och berätta om missförhållanden, säger John Johansson (S), kommunalråd med ansvar för vård och omsorg i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet