Anton Olofsson, distriktssamordnare Fritidsbanken vid den tilltänkta lokalen i Markbacken i Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Örebro får snart sin egen Fritidsbank – Askersund har öppnat på nytt

Publicerad

I Örebro har det flera gånger varit tal om att en fritidsbank skall öppna. Men bland annat lokalfrågan har varit en stötesten. Nu ser det dock ut att lösa sig. Och i Askersund är verksamheten igång igen sedan i tisdags.

I Askersund har Fritidsbanken flyttat runt, men har åter öppnat i det före detta köket på Norra Bergens äldreboende på Loggatan. Kommunens LSS-verksamhet är det som ska driva verksamheten där.

Ännu ingen i Örebro

Men i Örebro, där det tidigare talats om att starta en Fritidsbank har det ännu inte blivit aktuellt.

– Vi har haft lite olika konstellationer som försökt komma fram, men det har fallit lite grann både på lokal och att det inte funnits de förutsättningar vi behövt för att kunna driva Fritidsbanken, säger Anton Olofsson, distriktssamordnare.

Lokalfrågan snart löst

Men nu ser det ut att lösa sig eftersom delfinansieringen är löst och en lämplig lokal dykt upp på Lertagsgatan i närheten av Tegelbruket i Markbacken.

– Det pågår ett renoveringsarbete. Vi tänker oss kanske att det pågår åtta veckor framåt, sen kommer vi bit för bit flytta in Fritidsbanken och inreda för att kunna låna ut grejor även här i Örebro.

Ytterligare orter i länet är också aktuella för etablering och står i begrepp att öppna.

– Just nu är det på gång i Hallsberg, Ljusnarsberg och Östernärke, säger Anton Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer