Upphandlingen av nya parkeringsautomater har inte bara dragit ut på tiden – den har skett på ett felaktigt sätt också. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Örebro kommun straffas för felaktig upphandling av parkeringsautomater

Uppdaterad
Publicerad

145 000 kronor i straffavgift – det blir resultatet av Örebro kommuns hantering kring att köpa in nya parkeringsautomater.

Det är förvaltningsrätten som hörsammat Konkurrensverkets krav på att döma ut en straffavgift efter att man funnit att Örebro kommun brutit mot regelverket vid upphandlingar.

Sammanlagt handlar det om fyra avtal som kommunen tecknat för att köpa in parkeringsautomater där man inte annonserat upphandlingen i förväg utan slutit avtal direkt med en leverantör. Summan ska ha slutat på straxt under 2 miljoner.

Örebro kommun å sin sida menar att man upptäckte misstaget, avbröt inköpet och annonserade upphandlingen 2019. Därmed har ingen leverantör gått miste om att få konkurrera om rätten att få leverera parkeringsautomater.

Det brutna kontraktet kostade dessutom kommunen 50 000 kronor i förlikning.

Förvaltningsrätten lyssnar inte utan slår fast att det handlar om otillåten direktupphandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parkeringsproblem Örebro

Mer i ämnet