Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se tidigare Örebro studenterna prata om hur de hamnade på väggen: ”Det var här allt började” Foto: SVT

Hyllar tidigare studenter med tavlor som blir levande: ”Det är lite som Harry Potter”

Uppdaterad
Publicerad
Örebro universitet inviger under onsdagen sin jubileumutställning Wall of Inspiration. Med hjälp av en app kan besökaren se och höra alumner, tidigare studenter, berätta om sin tid på universitetet.

I utställningen medverkar 20 tidigare studenter som gjort karriär efter sin tid på universitetet. Med AR-teknik i appen ORU AR finns det möjlighet att både se och höra de tidigare studenterna. En AR-film på personen dyker upp så fort man har appen öppen och håller mobilen framför bilden på personen i fråga.

– Vi vill lyfta fram alumner som har lyckats särskilt bra i sina karrirären. Man ska bli inspirerad som student när man går i långhuset och ser tidigare studenter, säger rektor Johan Schnürer.

Olika karriärer

Bland de medverkande finns det en uppsjö av olika yrken, allifrån operasångare och försvarsadvokat till programledare och läkare.

– Vi ville att de skulle spegla den mångfald av utbildningar vi har. Det är ju mat, medicin, juridik, teknik och så vidare.

”Här allting började”

Ingela Korsell, en av författarna bakom barnbokssuccén PAX, är en av de 20 medverkande och hon var på plats på universitetet inför invigningen.

– Det är en jättekul idé och rolig teknik. Hon som presenterade sa att det är som Harry Potter. Och det är ju lite min värld.

– Det var här allting började. Jag fick kunskaper på universitetet som jag kan använda mig av än idag, även i mitt författarskap, säger hon.

MEDVERKANDE ALUMNER

Visa

Abraham Zeito, Amy Loutfi, Bahram Pazhman, Camilla Tilling, Daniel Rydén, David Silverlid, Frida Elfsten, Hewa Abdelzadeh, Ingela Korsell, Johan Dennelind, Johan Hyltner, Josefin Stålbert, Karin Hugelius, Misse Wester, Ola Albrektsson, Rebecca Meiselbach, Sara Hedblom, Ulrika Knape-Lindberg, Marie Hammarström Liljesson, Rickard Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer