Foto: TT /SVT

Örebroare ska ha lurat till sig nära 16 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

En 48-årig man hemmahörande i Örebro åtalas vid Örebro tingsrätt misstänkt för att ha lurat till sig miljontals kronor i assistansersättning från Försäkringskassan.

De aktuella brotten ska enligt åtalet skett mellan den 15 oktober 2010 och 7 mars 2019.

Mannen, som varit skriven på olika adresser i landet under perioden, ska genom oriktiga uppgifter i ansökan om personlig assistans gett falska uppgifter om att han haft omfattande omvårdnadsbehov. Till den aktuella ansökan har bifogats läkarintyg som stött uppgifterna.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Bedöms vara grovt

Han beviljades i början av 2011 assistansersättning av Försäkringskassan och har sedan dess enligt åtalet vidhållit de oriktiga uppgifterna till mars 2019.

Brottet bedöms vara grovt utifrån att de utbetalda ersättningarna uppgått till 15 662 438 kronor samt att ”brottsligheten utövats systematiskt och i stor omfattning” som det står i stämningsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Mer i ämnet