Ljusshowen ”Den magiska maskinen” som visades på Örebro slott 2019. Foto: Thomas Wedin/SVT

Örebrokompaniet struntade i att upphandla – trots miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Det var en otillåten upphandling när Örebrokompaniet köpte in ljusshowen ”Den magiska maskinen” utan upphandling – det konstaterar Konkurrensverket, som nu yrkar på att bolaget ska betala 220 000 kronor i avgift.

Det var förra hösten som P4 Örebro granskade Örebro kommuns evenemangsbolag Örebrokompaniet och kunde avslöja att bolaget köpt in en tjänst för ”Den magiska maskinen” utan upphandling. Örebrokompaniet menade att de följde reglerna för ett konstnärligt undantag i upphandlingsreglerna.

Men det var inte fråga om att Örebrokompaniet skulle köpa in ett unikt konstverk eller en unik konstnärlig prestation, menar Konkurrensverket. I det fallet hade man kunnat använda sig av undantaget för konstnärlig prestation, som finns i lagen om upphandling, och därmed kommit förbi upphandlingskravet. 

Nu vänder sig Konkurrensverket därför till Förvaltningsrätten i Karlstad eftersom de menar att det rör sig om otillåten direktupphandling. Örebrokompaniets VD Christer Wilén hade på onsdagsförmiddagen inte tagit del av Konkurrensverkets beslut:

– Vi måste ha handlingen framför oss och diskutera internt hur vi ska ställa oss till det här.    

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkiv 13/12 2019: ”Örebro slott förvandlas genom magisk maskin”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer