Ornitologens larm: Hysteri kring granbarkborrarna

Publicerad

Enligt Skogsstyrelsen kommer nu en andra våg av granbarkborreangrepp till länet. Men ornitologen Benny Fredriksson tycker att man avverkar helt i onödan. 

Det var förra veckan som Skogsstyrelsen gick ut med ett pressmeddelande att nya angrepp av granbarkborren sveper in över länet. Som värst är det i de södra delarna.  

– Angreppen har ökat enormt. Vi har allvarliga problem med granbarkborrarna i länet. Det pågår avverkningar regelbundet nu, säger skogskonsulenten Stefan Forsberg på Skogsstyrelsen.

Naturliga fiender

Ornitologen Benny Fredriksson tycker däremot att det inte är rätt metod att avverka träden.

– Jag tycker det är en hysteri det här med granbarkborreangreppen. Det finns forskare som menar att man ska låta det vara för då tar de naturliga fienderna hand om det. Låter man det bara vara då blir det inte så stora angrepp.

– Följden blir också att det försvinner biologiskt värdefull skog. Även fåglar, insekter och hela ekologin påverkas.

”Bryta trenden”

Men enligt skogskonsulenten Stefan Forsberg är det en nödvändig åtgärd att gå in och avverka angripna träd, men delar uppfattningen att ta hänsyn till djurlivet.

– Givetvis är granbarkborren en insekt som ska finnas i skogen men när det blir sådana här svärmningar då tar det överhand, då måste vi gå in och bryta trenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer