Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kent Halttunen, ornitolog och sekreterare i Närkes ornitologiska förening tycker att det är bekymmersamt att kommunen inte längre ska mata fåglarna. Foto: Johannes Weckström / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ornitologen: ”Bekymmersamt läge – speciellt för gräsänderna”

Publicerad

Under många år har Örebro kommun utfodrat småfåglar och sjöfåglar men nu är det slut med det. Men det är inte bara fåglarna som drabbas – beslutet kan också få konsekvenser för boende i staden.

Örebro kommuns beslut att inte längre utfodra småfåglar och sjöfåglar har upprört många människor som bland annat hört av sig till Närkes ornitologiska förening.

– Det är många som tycker att det är synd och som undrar vad som nu kommer att hända, säger Kent Halttunen, ornitolog och sekreterare i föreningen.

Fler trafikdödade gräsänder att vänta

Redan nu kan han konstatera att beslutet kommer att få konsekvenser för både människor och fåglar.

– Värst blir det för gräsänderna som lever i staden. De kommer förmodligen att börja dra sig in i parker och grönområden i staden med följden att de oftare ger sig ut i trafiken i staden och riskerar att bli överkörda. Det har vi redan sett exempel på.

Lättare för småfåglar

För småfåglarna går det generellt bättre att klara sig på egen hand även om det finns en viktig fördel med att mata dem.

– Småfåglar överlever själva, ofta genom att ta sig till villaträdgårdar utanför staden. Men studier har visat att de har lättare att fortplanta sig om de matas.

”Bättre att kommunen har koll på matningsplatserna”

På kommunen har man också framfört att det inte bara är fåglar som äter av maten. Den utlagda födan drar till exempel till sig råttor.

– Det kan man ju lösa genom att lägga maten på flottar i vattnet eller på isen, menar Kent Halttunen. Dessutom måste det ju vara bättre för kommunen att man har koll på matningsplatserna. Nu är ju risken större att människor börjar mata fåglarna på egen hand på en mängd olika ställen vilket gör att man inte alls har uppsikt över förekomsten av råttor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro kommun slutar att mata stadsfåglar

Mer i ämnet