Oscar Isaksson var en av deltagarna i EU-projektet Catcheyou. Foto: Lovisa Blomberg/SVT

Oscar representerade Sverige i EU-projekt – önskar mer utbildning om EU för ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Örebrostudenten Oscar Isaksson var med och deltog i EU-projektet Catcheyou. Han tycker att fler skolor borde ge elever möjligheten att lära sig mer om EU. 

I höstas avslutades det treåriga projektet Catcheyou där elever själva fick välja ett ämne att studera, för att sedan koppla till EU-nivå. Syftet med projektet var att öka kunskap och engagemanget för EU hos unga. 

Oscar Isaksson är en av de tre före detta gymnasieeleverna från Alléskolan i Hallsberg som deltog i projektet.  

– Jag tror inte så många ungdomar i Sverige har så bra koll på EU. Jag pratar nästan aldrig om EU med familj eller vänner. Och det är ju ett problem. Vi läser bara om det, säger han.

Skolan har en viktig roll

Efter hans deltagande i projektet har han en bredare bild av vad EU är och vilka resurser som finns. 

– Jag tycker att fler skolor borde ha som vi hade. Det behövs mer utbildning om EU för att fler ska prata om det och lära sig mer. 

Enligt Jasmine Ivarsson, projektsekreterare för Catcheyou vid Örebro universitet, har skolan en viktig roll att spela, eftersom de kan nå ut till många ungdomar.

– Den viktigaste punkten är att låta ungdomar själva vara med och styra vilka problem som ska studeras. Engagemanget börjar hos individen själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.