Två år senare – Pia tillbaka i hemlöshet

Publicerad

För två år sedan berättade vi om Pia Spentz i Örebro som då var hemlös och levde tillsammans med Robert. Sedan dess har hon fått stöd och hjälp till eget boende, men just nu är hon åter utan en fast punkt i tillvaron.

Vi lämnade paret där de bäddat för natten på en offentlig toalett i centrala Örebro för två år sedan. Ett och ett halvt år senare lyckades Pia Spentz få en bostad genom Bostad Först. Men hon missade betala hyran.

– Efter fyra månader stod jag på gatan igen.

Ingen självklarhet

Det var genom den ekonomiska föreningen som Pia fick hyra en lägenhet. Bostad Först ägs av Verdandi och får bidrag av Örebro kommun.

– För de flesta av medborgarna i det här landet så är ju boendet självklart.

Men för dig är det inte självklart?

– Nej, inte ett dugg, säger Pia.

Vanligt hyreskontrakt

Det är ett vanligt hyreskontrakt som personerna skriver på och klarar man inte att följa reglerna så är det meningen att Bostad Först skall hjälpa till och stötta så långt det går.

Anna-Lena Lindqvist, verksamhetschef Bostad Först

– Givetvis kan det ju uppstå att människor av en eller annan anledning inte klarar av att betala sin hyra. Då är vi tillmötesgående och gör avbetalningsplaner så man inte bara skrider ut i hemlöshet igen, säger Anna-Lena Lindqvist, verksamhetsledare på Bostad Först.

– Jag kan säga att under de åren som vi hållit på så har jag skrivit ut sju personer av trettio, så vi har ju goda resultat och människor klarar av att behålla sin lägenhet.

Alla vill inte ha hjälp

Går inte det och personer måste lämna sin lägenhet så försöker Bostad Först hitta andra lösningar.

– Vi tittar om det finns några andra ställen vi kan placera den boende. Men det handlar ju om att den boende ska vilja ta emot stöd och hjälp också. Alla vill inte det. Då finns ju härbärget som man kan tillgå, berättar Anna-Lena.

Stort mörkertal

Antalet bostadslösa i Örebro kommun är svårt att uppskatta, eftersom mörkertalet är stort. Men man tror att det rör sig om cirka 150 personer.

Kommunens natthärbärge Hjorten har sexton platser för bostadslösa och ytterligare fyra platser, speciellt för kvinnor. De fyra platserna är sällan fullbelagda.

Men trots skyddsnäten som finns är Pia klar över att en riktig bostad är det som betyder något.

– Hela den här situationen... Jag har barn och barnbarn som jag älskar. Jag tar avstånd för att jag skäms. Det sliter på förhållanden.

Det sliter på dig själv också...?

– Det sliter, säger Pia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet