Så ska Örebro förhindra hemlöshet

Publicerad

Med kallare väder på infart blir det allt tuffare för stadens hemlösa.
Nu planerar Örebro kommun ett speciellt boende för hemlösa missbrukare.

Vi har tidigare berättat om hemlöshet i Örebro och hur det i vissa fall hänger ihop med missbruksproblem.

– Ansvaret ligger hos kommunen men sen har vi det civila samhället som hjälper till, säger Per-Åke Sörman, ordförande programnämnd social välfärd.

Med det civila samhället menas dels organisationer som hjälper till med härbärgen eller stödboenden men även exempelvis församlingar eller kyrkor.

– Det behöver inte bara handla om att de driver platser där hemlösa kan bo utan också exempelvis ger ut matkassar. Det finns väldigt många olika saker som sker i vår kommun. Örebro är en plats med ett varmt hjärta.

Per-Åke Sörman, ordförande programnämnd social välfärd. Foto: SVT

Vård- och omsorgsboende för missbruk

För att minska hemlösheten i samband med missbruk har kommunen planer på ett speciellt boende för just hemlösa med missbruksproblematik. Liknande boende finns redan i bland annat Karlskoga.

– Vård- och omsorgsboende för missbruk är ett steg som vi har kommit långt med. Det tog lite tid i början men nu senaste året har vi fått rullning på den här frågan. Under första kvartalet 2019 kommer vi ta ett beslut i programnämnden.

Uppsökande verksamhet

Att jobba med uppsökande verksamhet är också något man ska påbörja, både till personer som är i riskzonen och de som redan förlorat sitt tak över huvudet.

– Då ska vi bli bättre inom oss själva i Örebro kommun men vi ska även ta hjälp av det civila samhället. Det kan vara skillnad om det kommer en kommunal tjänsteperson, eller om det är någon från det civila samhället som kan få en helt annan ingång, säger Sörman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet