Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Maritha Ogilvie och polisen Jonas Bohlin var med på mötet. I klippet får du höra mer om deras intryck efter mötet. Foto: Sami Al-Ansi/SVT

Så var första GVI-mötet i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sedan sköts Maritha Ogilvies 19-årige son Marley till döds utanför Stockholm. På tisdagen mötte Maritha kriminella under det första GVI-mötet som hölls i Örebro.

– Jag själv blev väldigt rörd och började gråta, säger hon.

Det var ett stort polispådrag under tiden som mötet pågick i konserthuset under tisdagseftermiddagen. Mötet är en del av GVI-strategin (Group Violence Intervention), som syftar till att stävja det dödliga våldet som är kopplat till kriminella grupper.

Polisen vill inte kommentera hur många kriminella som var på plats, men säger att det rör sig om ett flertal.

Med på mötet fanns Maritha Ogilvie som hade åkt från Stockholm för att berätta om hur hon drabbats av skjutvåldet. 2015 sköts hennes då 19-årige son ihjäl.

– Han skulle möta upp en kompis i Vårby Gård utanför Stockholm. Vännens bil blev beskjuten med ett automatvapen, berättar Maritha Ogilvie.

Maritha har tidigare medverkat i dokumentärserien Mammorna i våldets skugga.

Strategi från USA

Det första steget i GVI-strategin är att polisen ska kartlägga våldsdrivande grupper. Steg två är att hålla stormöten med personerna.

Strategin har använts i amerikanska städer sedan 90-talet. Sedan polisen i Malmö började använda strategin ser polisen färre kriminella grupperingar där, även om forskare säger att det är svårt att entydigt koppla det till arbetssättet.

I klippet: Hör Maritha berätta om reaktionerna från de kriminella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro Krim

Mer i ämnet