Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen Henrik Dahlström och USÖ:s flygplatschef, Jessica Hedberg, berätta om drönarobservationerna i klippet. Foto: SVT, TT

Polisen utreder flera otillåtna drönarflygningar över Universitetssjukhuset i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen under veckan har drönare flugit inom förbjudet område nära Universitetssjukhuset i Örebro. De otillåtna flygningarna ska nu utredas nationellt tillsammans med de andra uppmärksammade drönarflygningarna i landet.

I måndags upptäckte personal inne på USÖ en drönare utanför fönstret. Drönaren flög runt byggnaden och vid helikopterplattan på taket.

– Den syntes i ungefär fyra till fem minuter enligt dem som rapporterade in det, säger Jessica Hedberg, flygplatschef på USÖ.

Under torsdagen var det dags igen. Tre drönare iakttogs av poliser som var i området där flygförbud gäller.

Polisen hanterar drönarnobservationerna som en särskild händelse och kommer utreda flygningarna vid USÖ tillsammans med de andra uppmärksammade flygningarna som skett i landet den senaste tiden.

– Syftet med den nationella samordningen är att se om vi kan se likheter eller dra slutsatser, säger Henrik Dahlström, regional kommenderingschef hos polisen.

”Inget konstigt”

Polisen vill dock poängtera att allmänheten inte behöver känna någon oro.

– Drönare flyger dagligen. Vi ska värdera det här men i nuläget bedömer vi det inte som något konstigt utan som en normalbild, säger Henrik Dahlström

Henrik Dahlström tror också att senaste tidens mediarapportering om drönarobservationer kan bidra.

– Jag tror inte att de här händelserna hade rapporterats tidigare. Vi får fler rapporter nu än tidigare så vi måste samordna det så vi ser hur det ser ut nationellt, säger han.

Kan stoppa sjukvård

Det råder flygförbud i en kilometers radie runt sjukhuset, samt i de inflygningssektorer som är avsedda för helikoptrar på väg till USÖ. För sjukvården kan drönarna ställa till problem.

– Vi kan behöva stoppa den ankommande helikoptern. Effekten av det är att vi kan tvingas hindra sjukvårdande insatser på väg till USÖ, säger Jessica Hedberg.

Hör polisen och USÖ:s flygplatschef berätta mer om drönarna i klippet.

Flygning med drönare (obemannat luftfartyg) närmare än 1 000 m från helikopterflygplatsen får endast ske i samråd med flygplatsledningen.

På sjukhusområdet vid USÖ råder ett generellt fotoförbud. För all fotografering och filmning på sjukhusområdet behövs ett fototillstånd.

Inför drönarflygning och eventuell fotografering skickas förfrågan nedan med begäran om samråd och tillstånd, minst fem arbetsdagar innan flygtillfället.

Uppgifter som krävs i förfrågan är:

  • Sökandes namn och kontaktuppgifter (e-postadress och telefonnummer)
  • Fjärrpilotens kontaktuppgifter (mobilnummer där denne nås under flygningen)
  • Operatörs-ID
  • Datum och tid för flygningens start och slut
  • Fjärrpilotens placering (gatuadress) vid flygningen, gärna utmärkt på karta
  • Flygområde och maximal flyghöjd
  • Vid fotografering från drönare behövs även uppgifter om vad som ska fotograferas

Förfrågan sänds till:
Förfrågan med begäran om samråd för drönarflygning samt tillstånd för fotografering skickas till flygplatsledningen via nedanstående formulär eller e-post: info.helikopterflygplatsen-uso@regionorebrolan.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer