Foto: TT

Polisen varnar för åldringsbrott

Publicerad

Under söndagen skedde minst fyra olika åldringsbrott och stölder i bostäder i Odensbacken, Åsbro och Kumla. Nu uppmanar polisen att inte släppa in okända människor i sin bostad.

Händelseförloppen liknar varandra i de olika fallen. Enligt målsäganden ska en engelsktalande kvinna ringt på och av olika anledningar velat komma in i personens bostad. I något fall har hon utgivit sig för att vara läkare.

När kvinnan sedan lämnat bostaden har den boende upptäckt att smycken och kontanter försvunnit. I ett av fallen ska målsägande försökt fösa ut kvinnan ur lägenheten och upptäckte då att ytterligare en kvinna befann sig i bostaden. Målsägande larmade då hemtjänst varpå kvinnorna försvann.

Inga misstänkta

Enligt ett utskick från polisen i Örebro ska två kvinnor vid ett av tillfällena ha setts lämna platsen i en mörkgrön utlandsregistrerad Volvo.

– I nuläget har vi inga skäliga misstänkta. Men det är likartade tillvägagångssätt och ett hänsynslöst utnyttjande av äldre och försvarslösa människor. Vi kan inte utesluta att det finns ett samband, säger Stefan Dangardt, presstalesperson.

Skett på fler ställen

Liknande brott med samma eller liknande tillvägagångssätt har skett även i Östergötland och Dalarna den senaste tiden. Polisen uppmanar anhöriga att prata med äldre om de råd som finns.

– Man ska till exempel inte släppa in okända personer i sina bostäder, säger Stefan Dangardt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer