Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Sophie Olsson Rahlén berätta om politikernas förslag och när det ska klubbas. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Pressträff om skolnedläggningar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Fyra skolor föreslås bli två skolor. Idag kom politikernas besked om förändringar inom den kommunala grundskolan i Örebro.

Enligt förslaget, som presenterades på pressträffen i Rådhuset, ska Sörbyskolan och Sörbyängsskolan slås samman och bli en skola från och med läsåret 24/25. Också Kryddgårdsskolan och Änglandaskolan föreslås bli en skola i Änglandaskolans lokaler. All personal på de berörda enheterna erbjuds att följa med.

På pressträffen lyfte Jimmy Nordengren (C) att det finns tre områden som sticker ut med tomma platser, det är Sörby, Väster och Östernärke. Så som förslaget ligger så är det skolor i Örebro som står inför förändringar.

Skolnedläggningar i Örebro

– Landsbygden är landsbygden. De har långt till andra skolor, så vi har undantagit landsbygden när vi tagit fram det här förslaget, säger Jimmy Nordengren (C), kommunalråd.

Bred enighet

Med på pressträffen är också företrädare för oppositionen, Vänsterpartiet och Liberalerna.

– Vi står bakom det här förslaget. Enighet i sakfrågor, som är så här stora, når större framgång om vi är överens, säger Karolina Wallström (L).

Orsaken till förändringarna är att det finns 2000 tomma platser inom grundskolan i kommunen och att barnkullarna inom F-6 väntas minska med drygt 1000 elever de kommande åren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jimmy Nordengren (C), kommunalråd i Örebro berättar varför majoriteten samarbetar med oppositionen i skolfrågan. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Förslaget

Sörbyskolan och Sörbyängsskolan slås samman till en ny skolenhet från och med läsåret 2024/25. Den gemensamma skolan blir i Sörbyskolans lokaler, som har kapacitet för 374 elever. I och med sammanslagningen blir det 289 elever i den nya F-6-skolan.

Kryddgårdsskolan och Änglandaskolan slås samman till en utökad enhet från och med läsåret 2024/25 i Änglandaskolans lokaler. Det finns kapacitet för 525 elever. Om de 95 eleverna från Kryddgårdsskolan följer med så landar den nya skolan på 423 elever.

All personal erbjuds följa med till de nya skolorna.

Renoveringen av Wallerska skolan pausas och hela skolområdet i Väster ska utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Örebro

Mer i ämnet