Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippen ovan får du höra röster från Karlskoga om förlossningsavdelningen samt Karin Sundin (S) berätta om planerna framåt. Foto: Johannes Weckström/SVT

Privata aktörer nobbar förlossningen i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsverksamheten ska återöppnas i Karlskoga, det lovar ordföranden i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, Karin Sundin (S). På måndagen kom ju beskedet att upphandlingen av en privat aktör avbrutits.

– Vi hade en förhoppning om att det skulle finnas någon privat aktör som skulle kunna lösa detta åt oss, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden i Regionen Örebro län.

Orsaken till den avbrutna upphandlingen är att ingen visat intresse att bedriva förlossningsverksamheten vid Karlskoga lasarett. Enligt oppositionen i regionen är detta något man påtalat redan innan beslutet om upphandling drevs igenom.

Sverigedemokraterna i regionen skriver i ett pressmeddelande att:

Det politiska styret med Karin Sundin i spetsen har aktivt valt att blunda och skjuta ifrån sig ansvaret, vi har vid åtskilliga tillfällen påtalat riskerna med att lägga över ansvaret i en upphandling som var dömd att misslyckas redan på förhand.

Även Vänsterpartiet är inne på samma linje, men med skillnaden att de vill att regionen själv ska bedriva all verksamhet vid Karlskoga lasarett, utan privata aktörer.

” I regionfullmäktige har vi tidigare sagt att den här upphandlingen bara är ett spel för galleriet. Man var medveten om att det skulle bli svårt att få in bra anbud och nu kommer den politiska majoriteten bestående av (S), (C) och (KD) istället säga att man försökt allt för att återöppna men sen stänga för gott”, säger Jihad Menhem, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län i ett pressmeddelande.

MP och M ville se en bredare upphandling

Miljöpartiet och Moderaterna menar att upphandlingen inte var realistisk från början.

”Verksamheten man försökt upphandla är alldeles för begränsad. Vi tycker att man istället borde försöka upphandla en verksamhet som är så bred och omfattande att det kan intressera privata vårdgivare”, säger Sebastian Cehlin, (M) oppositionsråd i ett pressmeddelande. Även Liberalerna ville i upphandlingen se ett breddat uppdrag.

Men att bredda underlaget har aldrig varit aktuellt, enligt Karin Sundin (S).

– Jag tänker att det är just förlossningen och förlossningskliniken som är utmaningen för oss. Vi är inte beredda från politiska majoritetens sida att säga att vi skall lägga stora delar av vår hälso- och sjukvård eller hela Karlskoga lasarett i händerna på en privat aktör. Det är just förlossningsvården frågan handlar om, säger hon.

Plan för öppnande

Hälso- och sjukvårdsdirektören i regionen, Jonas Claesson, har nu fått i uppdrag att gå tillbaka till planen som föregick upphandlingsprocessen och och återkomma med en plan för ett återöppnande till nämnden den 29 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet