Almira födde sitt tredje barn på Karlskogas förlossningavdelning strax efter att de öppnat igen efter sommarstängningen 2018. Bilden togs i slutet på maj 2018. Foto: Johannes Weckström/SVT

Mamman om att förlossningen i Karlskoga läggs ner: ”Föder hellre hemma än i Örebro”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att förlossningen i Karlskoga ska läggas ned fortsätter att väcka starka reaktioner.
– Det känns som att jag drömmer, jag vill inte förstå att det är sant, säger Almira Mehmeti, som fött två av sina tre barn i Karlskoga.

Två av Almira Mehmetis tre barn är födda i Karlskoga. Där har vården varit bra och personalen förstående och omhändertagande, tycker hon. Hennes mellersta barn föddes istället på USÖ – en upplevelse hon inte vill vara med om igen.

– Personalen var stressad, det kändes inte som att jag fick den vård jag behövde. Efter förlossningen fick min man inte vara kvar heller, han fick åka hem.

Födde i Karlskoga i höstas

SVT träffade Almira i maj ifjol. Då skulle förlossningen i Karlskoga stänga för sommaren, och hon hoppades att den skulle hinna öppna igen till hösten när hon skulle föda.

– Det hann öppna. Allt gick bra, jag och min man fick eget rum så att han kunde stanna kvar efter förlossningen.

”Föder hellre hemma än på USÖ”

I Karlskoga har hon upplevt att personalen varit förberedd och påläst om henne som patient.

– Om jag ska ha barn igen hade jag valt Karlskoga framför USÖ alla gånger. Jag känner mig inte trygg på USÖ, jag skulle hellre välja att föda hemma.

Nu funderar hon på hur hon kan påverka beslutet.

– Jag önskar av hela mitt hjärta att förlossningen kan få vara kvar. Vad kan jag göra för att den tryggheten ska kunna finnas kvar för alla framtida mammor?

”Spelat efter deras regler”

Även Carolin Jakobsson är upprörd. Hon och hennes man väntar sitt tredje barn, och har planerat barnet till november eftersom de vet att förlossningen i Karlskoga stänger på somrarna.

– Vi har liksom spelat efter deras regler, och nu plötsligt ändras reglerna. Jag är väldigt upprörd och ledsen, säger hon.

Känner sig maktlös

Hennes två tidigare förlossningar har gått fort – den senaste tog bara en och en halv timme. När hon nu måste åka in till USÖ istället för till Karlskoga är hon orolig över hur hennes förlossning kommer gå.

– Mina två tidigare barn har fötts med komplikationer och har behövt läkarvård. Nu vet jag inte om jag kommer hinna in till Örebro, och kanske blir tvungen att föda i en bil längs med E18 med bara min man som hjälp. Jag känner mig maktlös.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet