Foto: Monika Bruhn/SVT

Trots protesterna – nu ska Robert Kayongo utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar närma sig utvisningsdatum för 24-åriga Robert Kayongo som kom till Sverige från Uganda för åtta år sedan. Efter att ha sökt asyl två gånger och fått avslag båda gångerna ska han utvisas senast den 14 november. Arbetsgivare, vänner och lokala politiker har reagerat på Migrationsverkets beslut.

Under de åtta år som 24-åriga Robert varit i Sverige har mycket av hans tid handlat om processer för att få stanna i landet. Men beskedet att hans ska utvisas senast den 14 november står fast.

Har svårt att hitta ord

– Robert har gjort ett väldigt starkt avtryck här i det lokala samhället. Han är otroligt engagerad på fritiden. Jobbar som volontär i kyrkan och i idrottsrörelsen,  berättar Leif Olander som är Robert Kayongos arbetsgivare på plantskolan i Fellingsbro sedan två år.  

Utvisningen av Robert Kayongo

– Jag har svårt att hitta ord. Jag har börjat tappat den tro jag hade på att det finns demokrati och att det finns rättigheter, säger Robert. Man tror knappt att de har något hjärta de som jobbar däruppe på myndigheterna. Men om de finns och man verkligen läst igenom allting så skulle vi inte sitta här idag.

”Jag kände skräck”

Robert Kayongo är övertygad om att orsaken till att han inte får stanna är att han inte infann sig på  ett möte hos Migrationsverket 2011, efter att han fått avslag på sin första asylansökan.  Något som Migrationsverket förnekar.

– Jag kände skräck. Jag blev rädd att jag skulle bli utvisad, berättar Robert. För jag vet att i så fall väntar döden. I fängelse överlever man inte. Det var den skräcken som gjorde att jag inte gick till mötet.

Vad som händer den närmaste tiden har Robert ingen aning om. Men hoppas att något ska hända som gör att Migrationsverket häver utvisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Robert Kayongo

Mer i ämnet