Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robotkatten är uppskattad av många av de boende och den får flytta runt mellan de olika avdelningarna när den efterfrågas. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Robotkatt och elektrisk gungstol – vårdboende tar hjälp av tekniken

Publicerad

Tekniken utvecklas konstant och nya lösningar och prylar kommer på löpande band. Inom äldrevården i Karlskoga har man valt att dra nytta av utvecklingen för att förbättra vardagen för de äldre.

På Lötängens vårdboende i Karlskoga har man sedan några månader tillbaka en robotkatt. Den flyttar runt mellan de olika avdelningarna och uppskattas av flera boende.

– Den skapar ett lugn och harmoni hos dem, berättar Anna Hedqvist som är samordnare på boendet.

Robotkatten inte ensam

I Karlskoga finns en katt på varje vårdboende, men man satsar även på annan typ av teknik. På Lötängen har man även en elektrisk gungstol och en, som de kallar det, google-cykel.

– Cykeln ger de äldre möjlighet att besöka platser som man kanske inte kan besöka längre. Det kan vara platser där man bodde när man var liten, som man inte sett på länge. Då kan man cykla omkring på de gatorna, säger Eva Persson, kanslichef på socialförvaltningen i Karlskoga.

– Det är också en minnesträning för de som har demens. Vi pratar om hur det såg ut när de var små, till exempel. Det är ett komplement till den vård och omsorg som vi bedriver i vardagen.

Fick pengar från kommunstyrelsen

Att de kan satsa på olika tekniska prylar är tack vare en satsning som socialnämnden gjort. De ansökte om pengar från kommunstyrelsen och fick då 500 000 kronor att lägga på olika typer av välfärdsteknik.

– Då valde vi att satsa på saker som vi tror att de äldre kan ha glädje av, säger Eva Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer