IVO har fått in en anmälan om den allvarliga händelsen. Foto: TT

Rullstolsburen föll ner för trappa – assistansbolag medger allvarligt fel

Uppdaterad
Publicerad

En rullstolsburen person under assistans skadades allvarligt efter att ha ramlat nedför en trappa. I en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, pekar assistansbolaget själva på allvarliga brister.

Personen fick bland annat en blödning i bakhuvudet, sprickor i nackkotor och en fraktur i kindknotan efter att ha fallit med huvudet före i trapphuset till sin bostad.

Assistansbolaget valde själva att anmäla händelsen och inleda en utredning. I utredningen framgår att den personliga assistenten befann sig 2-3 meter från sin brukare när personen åkte fram och tillbaka i sin rullstol nära trappavsatsen.

Utredningen pekar på att assistenten brustit med tanke på riskerna att låta brukaren köra rullstolen fritt nära en trappa.

Assistansbolaget ser mycket allvarligt på händelsen och kommer att upprätta en åtgärdsplan för att liknande händelser inte ska inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.