Så blir Eliassons tillvaro i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Eliasson placeras sannolikt på en fängelseavdelning för sexbrottslingar. Där kommer han att genomgå behandlingsprogram både individuellt och i grupp under flera år.

Skulle fängelsedomen vinna laga kraft förs Eliasson till riksmottagningen på Kumlafängelset för beslut om var han ska avtjäna sitt straff. Sedan flyttas han till ett fängelse med en särskild avdelning för våldtäktsmän. Det tror Eva-Marie Laurén, överläkare och rättspsykiatriker.

-Sexbrottslingar har enskilda paviljonger för att få skydd från andra dömda. Min gissning är att han hamnar antingen på Norrtälje- eller Skogomeanstalten. Där kommer han ha möjlighet att genomgå flera olika behandlingsprogram som är specialanpassade, säger hon.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Börjar få insikt

Niklas Eliasson har själv sagt att han börjat få insikt om vad han har gjort. Enligt Laurén får man räkna med att eventuella framsteg i en rehabilitering kommer att ta mycket tid och metodisk hjälp i anspråk.

-Han är i begynnelsen av en insikt, men det gäller att ta konsekvenserna av den för att kunna förändra sina attityder. Han har antagligen en störd sexualitet även om han inte har en allvarlig psykisk störning. Han kommer att ha gott om tid att hinna med väldigt mycket. Eftersom han är ung kommer han förmodligen också få en djupare mognad på anstalten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Mer i ämnet