Från och med läsåret 2017 slussas Vivallaskolans högstadieelever över till andra skolor. Foto: SVT

Så blir nedläggningen av Vivallaskolan

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni väntas Grundskolenämnden fatta det drastiska beslutet att lägga ner Vivallaskolans högstadium. Redan i höst får berörda elever besked om vilken skola de hamnar på, men det dröjer innan själva nedläggningen börjar.

Det kom inte som någon chock för lärarna på Vivallaskolan när de fick höra om planerna på att lägga ner Vivallaskolan högstadium.

– Nu när jag har smält det här tror jag att det är helt rätt beslut att ta, för våra elevers skull, säger Matilda Eliasson, högstadielärare på Vivallaskolan.

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Påbörjas nästa år

Nedläggningen börjar hösten 2017. Eleverna i årskurs sju bussas till Lillåns skola, Gumaeliusskolan, Engelbrektsskolan och nystartade högstadiet på Nikolaiskolan.

Samtidigt flyttas hela årskurs åtta över till Nikolaiskolan. Niorna stannar kvar på Vivallaskolan och blir de sista som går ut högstadiet där.

– Det är förknippat med en kostnad, men den är liten i jämförelse med värdet av att elevernas resultat blir bättre, säger Margareta Borg, chef på skolförvaltningen i Örebro.

Bäst för eleverna

Trots att många tycker att nedläggningen är tråkig är de flesta eniga om att det här blir bäst för Vivallaskolans elever.

– Till sist så blir det bra för måluppfyllelsen och integrationen, men också för att vår stad behöver en mångfald tidigare än i gymnasiet, säger Mia Aversjö, rektor på Vivallaskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet