Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Örebro har frågat Felicia Andersson, Mia Fröberg och Kirke Suuder vad de tycker om vädret och hur de ställer sig till restresor. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Rusning efter restresor till värmen – så tycker örebroarna

Uppdaterad
Publicerad

Trots värmeböljan och omfattande skogsbränder i södra Europa fortsätter svenskarna att resa till Medelhavet i sommar. I och med de senaste regniga veckorna hemma i Sverige har bokningarna av sista minuten-resor ökat med 34 procent jämfört med den soliga midsommarveckan. Det visar statistik från resebyrån Ticket.

– De kunder som väljer att boka sista-minuten är ju ute efter just sol och bad. Då föredrar man nog ändå ett hett Spanien framför ett regnigt Sverige, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

De populäraste semesterländerna är Spanien och Grekland, till klassiska resmål som Malaga, Alicante, Mallorca, Kreta och Rhodos. Men även Kroatien, Cypern och Turkiet är populära resmål.

Inga billiga restresor

Den höga efterfrågan i kombination med att resebolagen fortfarande inte har lika hög kapacitet som innan pandemin har drivit upp priserna på resor, och några billiga restresor finns inte för närvarande.

– Resorna till Spanien med avresa de närmaste veckorna kostar från 7000-8000 kr per person inklusive flyg och boende i en vecka, medan man kan hitta resor till Grekland och Turkiet från 5000-6000 kr per person. Men om man har möjlighet att skjuta upp resan till efter skolstarten i mitten av augusti så kan man däremot hitta resor för under 4000 kr per person, säger Michael Kapil.

Starta klippet ovan för att höra Michelle Stadler, Kirke Suuder och andra örebroares tankar kring resor till värmen

Michelle Stadler och Kirke Suuder skulle gärna resa iväg till värmen nu, men har jobbat hela sommaren. – Vädret har därför inte påverkat oss, säger Michelle. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.