SD om maktskifte i Askersund: ”Vi för bra diskussioner”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna var med och såg till att Socialdemokraterna förlorade omröstningen om ordförandeposten i kommunfullmäktige i Askersund. Nu uttalar sig partiet om sin betydande roll i lokalpolitiken.

– Vi för bra diskussioner med de delar av Alliansen som kvarstår, säger Jonas Bygdén, ordförande för Sverigedemokraterna i Askersund.

Med minsta marginal vann Calill Ohlson (M) omröstningen att bli kommunfullmäktige ordförande i Askersund.

Med hjälp av Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet Oberoende slutade omröstningen 17-16.

Val 2018 Örebro

– Jag tycker att det känns jätteroligt att vi kunde vinna efter 24 år i opposition, säger Calill Ohlson (M) i en kommentar.

Calill Ohlson (M) valdes till ordförande i kommunfullmäktige i Askersund. Foto: SVT

SD spelade stor roll

Sverigedemokraterna spelade med sina fem mandat en tung roll när man fällde soicaldemokraternas kandidat Inger Trodell Dahl.

– Vårt val röstades fram enhälligt i både föreningsstyrelse och gruppmöte. S, V och MP har mycket tydligt klargjort att inga diskussioner kommer att föras med oss. I kommunen står vi till 90 procent på det högra benet. Att öppenheten där är större får väl sägas vara ett gott sammanträffande, säger Jonas Bygdén, ordförande för Sverigedemokraterna i Askersund.

Har samtal förts mellan SD och Alliansen?

– Ja, vi för bra diskussioner med de delar av Alliansen som kvarstår. Vi är inte en del av dem dock. Vi väljer vår ståndpunkt fritt i varje enskild fråga, betonar Jonas Bygdén.

Beredda på mer samtal

SD-ordföranden är beredd att föra vidare samtal med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Den enskilt största frågan under mandatperioden torde vara hanteringen och omstruktureringen av skolan. Här söker M, KD och L en bred uppgörelse och öppen diskussion bland samtliga ledamöter. Även detta anser vi är ett bra förhållningssätt, säger Bygden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet