Örebro kommun ska ta reda på hur brottsstatistiken ser ut på landsbygden. Foto: Malin Gotlin/SVT

Så ska Örebro kommun öka tryggheten på landsbygden

Publicerad

Hur tryggt är det egentligen att bo på landsbygden jämfört i centrala Örebro? Nu ska brottsstatistiken för landsbygden tas fram – något som saknas idag.

– När vi vet hur nuläget ser ut kan vi se behovet av att vidta åtgärder, säger Per-Åke Sörman (C), landsbygdsnämndens ordförande.

Varje år presenteras brottsstatistik som visar hur tryggt det är att bo i Örebro kommun. Tills idag saknas dock specifik fakta hur tryggheten ser ut på landsbygden jämfört med centrala Örebro.

– Det finns statistik kring brottslighet i Örebro kommun som visar antalet anmälda brott och andra relevanta otrygghetsfaktorer. Vi vet därför vilka brottsliga handlingar som begåtts och var de ägt rum, men ingen sammanställning av händelser på landsbygden har gjorts, säger Bengt Isacson (KD), ledamot i Landsbygdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Nu ska det bli ändring på det då kommunens säkerhetssamordnare fått i uppdrag att se över statistiken av brott på landsbygden.

Brottsstatistiken kan leda till åtgärder

Resultaten från brottsstatistiken kommer ligga till grund för vilka trygghetsskapande åtgärder som kan bli aktuella på landsbygen.

– Hela Örebro Kommun ska vara en trygg plats att leva och vistas i. Därför är det av yttersta vikt att skapa en tydlig bild av situationen på landsbygden, och säkerställa tryggheten även där. När vi sedan vet hur nuläget ser ut kan vi se behovet av att vidta åtgärder, och i så fall på vilket sätt, säger Per-Åke Sörman (C), landsbygdsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.