Sällsynt med större ambulansolyckor

Publicerad

Det är ovanligt med större olyckor där ambulanser är inblandade, men smärre ihopstötningar med stolpar eller portar sker nästan varje vecka.

Ambulanschefen Thomas Carnell vill inte kommentera måndagens olycka då en ambulans välte, utan inväntar polisens utredning runt händelsen.

Thomas Carnell, ambulanschef Örebro. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

– Lyckligtvis är det väldigt ovanligt med större ambulansolyckor. Senast det skedde i Örebro var 2016, säger Thomas Carnell.

Däremot är det ganska vanligt att man backar på olika saker eller får skrapmärken i lacken.

Fick åka till USÖ

En ambulanssjuksköterska och en patient, som båda åkte i ambulansen, fick åka till USÖ för kontroll. Enligt uppgift från universitetssjukhuset mår det efter omständigheterna gott. De uppgifterna bekräftar Thomas Carnell.

– Vi har erbjudit vår ambulanspersonal debriefing. Jag misstänker att de kommer att vilja jobba igen om några dagar.

Kan skrotas helt

Det finns totalt drygt 20 ambulanser i Örebro län, utplacerade på olika orter. Av dem är 18 i kontinuerlig drift och övriga reservfordon.

– Vi har reservambulanser så det räcker för tillfället. Det är oklart om den som var inblandad i olyckan kommer att gå att använda igen, säger Thomas Carnell.

Alla ambulanssjuksköterskor går en veckolång internutbildning med fokus på att köra ambulans, och den uppdateras också kontinuerligt.

Får köra mot rött

– Vi påminner också hela tiden varandra om att ta det lugnt i trafiken, eftersom det innebär stora skyldigheter för den som kör ambulans, säger Thomas Carnell.

När en ambulans larmas ut till en olycka och kör med blåljusen på, gäller andra trafikregler. Den har då bland annat rätt att köra mot rött ljus.

Ambulansolyckor med personskador

År: Antal ambulansolyckor i hela Sverige

2012: 16, varav en dödsolycka och tre svåra olyckor, övriga lindriga olyckor.

2013: 18, varav fyra svåra olyckor.

2014: 12, varav en dödsolycka.

2015: 13, varav en dödsolycka.

2016: 9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.