Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Kontroller och beslag av narkotika. I klippet hör du Erwin Halilovic, kommunpolis. Foto: Läsarbild/Sophie Olsson Rahlén/SVT

Sanktioner mot kriminella grupperingar i Örebro – ökad press från flera myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och andra myndigheter har den senaste tiden satt större press på de kriminella grupper i Örebro som bedöms ligga bakom skjutningar och andra våldsbrott.

– Vi samordnar våra insatser för att göra det jobbigt för dem, säger Erwin Halilovic, kommunpolis.

Polisen har en bild över vilka kriminella grupperingar som driver det grova våldet i Örebro och samarbetar med andra myndigheter för att öka pressen mot alla personer som ingår i grupperna.

– Vi tittar bland annat på deras tillgångar, säger Erwin Halilovic.

Stormöte startskott för GVI

Att göra det jobbigt för de kriminella grupperingarna är en del i GVI-strategin, mer känd som sluta skjut. Det operativa arbetet inleddes i oktober förra året med ett stormöte där ett tiotal kriminella fick budskapet: vi vill inte att du ska dö eller döda någon.

Uppsökande verksamhet

Efter stormötet har har polisen tillsammans med kuratorer från socialtjänsten sökt upp ytterligare ett 30-tal personer i den kriminella miljön för att leverera samma budskap.

– När de förstår syftet har det inte varit några konstigheter att få komma in och tala med dem i deras hem eller andra miljöer, säger han.

I klippet hör du mer om hur polisen och andra myndigheter nu sätter press på de kriminella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.