Sara Edström Trulsens fysiska skador har läkt. Nu väntar rehabiliteringen och en sommar utan vännerna hon förlorade i den allvarliga trafikolyckan. Foto: Johannes Weckström /SVT

Saras väg tillbaka efter den tragiska olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Sara har hunnit fylla 19 år under den långa sjukhusvistelsen och fram till helt nyligen var båda hennes fötter gipsade. Lagom till sommarlovet är gipset borta och hon har precis fått flytta hem, men vägen tillbaka är lång.

Det ligger ett skrynkligt cigarettpaket på Saras sängbord i ett rum på Karlskoga lasarett.

– Det här är det enda jag har kvar från Ammar. Och en jacka, lägger hon till.

Det stuvas ner i en av de fullpackade påsarna. Rummet på Karlskoga lasarett, som varit Saras hem den senaste tiden, är urstädat. Hon har läkt från sina fysiska skador och ska flytta hem. Men för att bli helt återställd väntar mycket fysisk träning, men också psykiskt behöver hon läka.

– Jag hade en bröstbensfraktur och det gjorde jätteont när jag grät. Det var jobbigt att vilja gråta, men inte kunna. Jag har lärt mig att förhindra känslorna och byggt upp ett skal. Men jag ska iväg till en psykolog så jag kan börja prata. Man måste gå igenom det tuffa för att komma vidare, säger hon.

Sjukgymnastik

85 kilo tog hon i benpress före olyckan. Nu tar hon 35 . Men den saken tänker hon ändra på genom sin sjukgymnastik på Baggängens vårdcentral.

– Jag tänker gå all in!

– Hon är en riktig fighter. Ibland gör hon kanske mer än hon egentligen orkar, säger mamma Eva.

Ny hund

Hemma hos mamma Eva väntar en ny vän i livet, som förhoppningsvis också kan hjälpa Sara i läkningsprocessen. Hunden Charlie. Det är Saras storasyster som sett till att den nya familjemedlemmen blivit verklighet.

Sara i närkontakt hunden Charlie, precis efter att han lämnats i hennes famn av syster Angelika. Foto: privat

– Vi frågade på USÖ om de tyckte att det var en bra idé med en ny hund. Saras hund Diva dog ju också i olyckan. De tyckte det var en jättebra idé, säger mamma Eva.

– Charlie betyder jättemycket för mig, säger Sara.

Hör mer om Saras väg tillbaka i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på väg 205

Mer i ämnet