Attendo kräver Örebro på mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbolaget Attendo kräver Örebro kommun på över 17 miljoner kronor för att kommunen bröt avtalet för två år sedan och själva tog över driften av Elgströmska huset. Nästa vecka ska parterna försöka komma överens, annars väntar rättegång.

– Alltså kommunen och Attendo står en bit i från varandra huruvida den här hävningen var befogad eller inte och det är det vi ska försöka enas kring och där är vi inte överrens, säger chefsjuristen Pernilla Wikström Pehrsson.

Det är drygt två år sedan missförhållandena på Elgströmska huset i Örebro upptäcktes. Personalen kritiserade verksamheten och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktade skarp kritik mot boendet. Många anhöriga till boende på hemmet klagade på bristande omsorg och tillsyn. En av dem var Ulla Forsberg Nilsson vars pappa bodde på Elgströmska då.

Elgströmska huset

– Han har hälar som ser förskräckliga ut, det har han haft i fyra månader. De är blåsvarta och luktar illa. De kan inte hantera det här, det är sköterskorna som göra det och de hinner inte med och en dag när jag kommer dit luktar det ruttet i hela hans rum. Då hade de inte tittat på såret på fyra dagar, säger Ulla Forsberg-Nilsson.

Kräver miljonbelopp

När Örebro kommun i december 2013 bröt avtalet med Attendo och själva tog över driften av Elgströmska så stämde Attendo kommunen. För varje månad som gått sedan dess har företagets krav ökat med ungefär en miljon kronor och är nu uppe i över 17 miljoner kronor.

– Det är en av delarna som vi inte begriper. Det handlar om kostnader för ett boende som Attendo har byggt där kommunen inte har något avtal överhuvudtaget. Där är vi verkligen inte överrens, säger chefsjuristen Pernilla Wikström Pehrsson.

Kommunen å sin sida vill ha 3,7 miljoner kronor av Attendo för de ökade omkostnader man fick i samband med att man själva tog över driften. Om parterna inte kommer överrens nästa vecka så kommer frågan att avgöras i tingsrätten i oktober.

– Vi skulle aldrig föra en process om vi ansåg att vi hade gjort fel. Utan kommunen är av den uppfattningen att den här hävningen var korrekt, säger chefsjuristen Pernilla Wikström Pehrsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elgströmska huset

Mer i ämnet